Skoči na vsebino

MEDNARODNO IZOBRAŽEVANJE ZA DELAVCE V ARHIVIH

Arhivska direkcija Francije ima mednarodni program za izobraževanje arhivistov ob delu Le stage technique international d'archives (STIA), ki običajno traja en mesec. Za program v letu 2015 se je mogoče prijaviti do 1. decembra 2014 (za štipendijo do 1. novembra 2014). Izmed vseh prispelih prijav izberejo 35 udeležencev.

 

Program Nacionalni arhiv Francije izvaja od leta 1951. Namenjen je arhivskim strokovnjakom ter vodilnim in odgovornim delavcem v arhivih. Prav tako pa je tudi namenjen tistim, ki razvijajo moderne pristope v sodobni arhivistiki. V tem programu bo predstavljena arhivska problematika Francije in drugih držav, z namenom sprožiti razpravo med vsemi udeleženci izobraževanja o različnih izkušnjah in praksah. V programu je načrtovan tudi obisk glavnih arhivskih ustanov na nacionalni in lokalni ravni, da bi udeleženci spoznali razmere v različnih okoljih. Ob srečanju francoskih in drugih strokovnjakov se tako oblikuje mednarodna mreža za izmenjavo mnenj in izkušenj.

 

Več informacij (vključno s prijavnicami):

http://www.archivesdefrance.culture.gouv.fr/action-internationale/formations/

 

Arhivska šola v Marburgu (Nemčija) je za leto 2014 objavila posodobljen (z novimi in aktualnimi temami) program seminarjev, ki običajno trajajo 2-5 dni in so organizirani preko celega leta, na različne teme. Cene kotizacij za seminar se gibljejo od 200-350 EUR. Program tečajev je objavljen na njihovi spletni strani:

http://www.archivschule.de/DE/fortbildung/fobiprogramme/ 

 

Amsterdam Maastricht Summer University Maastricht, Nizozemska v sodelovanju z The Maastricht McLuhan Institute organizira različne seminarje s področja kulture in kulturne dediščine. Več o programu za leto 2014 na:

http://www.amsu.edu/en/courses