Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

DOSTOPNOST ZA RANLJIVE SKUPINE

Logotip e-arh.siLogotip ESS

 

 

 

 

 

DOSTOP

 

Arhiv Republike Slovenije se nahaja v Gruberjevi palači na Zvezdarski 1 v Ljubljani.

V neposredni bližini Arhiva je LPP postaja Gornji trg, kjer ustavljajo linije: 2, 3, 3b, 3g, n3, 11, 11b, 19b, 19i in 27.

 

MOŽNOST PARKIRANJA

 

V neposredni bližini Arhiva Republike Slovenije (Levstikov trg) se nahajata 2 parkirni mesti, rezervirani za invalide. Osebam s statusom invalida omogočamo možnost parkiranja na notranjem dvorišču Arhiva Republike Slovenije. Za možnost parkiranja se predhodno najavite na telefonsko številko 01 24 14 200. V neposredni bližini Arhiva Republike Slovenije so ustrezno urejeni pločniki in nameščen talni taktilni vodilni sistem, ki pa ne vodi do vhoda v Arhiv Republike Slovenije.

 

VSTOP V ZGRADBO

 

Uporabnikom na invalidskih vozičkih je samostojen vstop v zgradbo omogočen z zadnje strani stavbe, kjer je tudi parkirišče.

Tam je postavljeno sodobno dvigalo.

Zaradi visokih pragov so nekateri prostori težko dostopni.

V vsakem primeru pa se bomo potrudili, da noben uporabnik ne bo ostal brez storitve, ki jo želi ali potrebuje. Za informacije o možnostih dostopa do naših storitev pokličite na telefonsko številko 01 24 14 242 (Sektor za informacije in dokumentacijo) in z veseljem vam bomo prisluhnili. 

 

 

TEHNIČNI PRIPOMOČKI ZA RANLJIVE SKUPINE

 

V arhivski čitalnici imajo osebe s težavami na področju vida na razpolago računalnik z večjim monitorjem,  slušalke, multifunkcijsko napravo, bralnik in povečevalnik zaslonske slike (e-Bralec, SuperNova), prenosno namizno elektronsko lupo, šestih ročnih lup različnih povečav z osvetlitvijo, brajevo vrstica, OCR program za prepoznavanje besedila (Abby FineReader), in specializirano namizno svetilko z LED osvetlitvijo za slabovidne. Predviden je tudi prostor za osebe s psom vodičem.

Na razpolago bo tudi mobilna indukcijska zanka in program za podnaslavljanje v živo (Text on Top).

Za lažjo komunikacijo med strokovnimi delavci Arhiva Republike Slovenije in gluhimi uporabniki po predhodnem dogovoru uredimo tolmačenje v slovenski v znakovni jezik. Potrebo po tolmaču slovenskega znakovnega jezika nam sporočite na elektronski naslov ars.citalnica(at)gov.si.

 

DOSTOP DO INFORMACIJ NA SPLETNI STRANI

 

Trudimo se, da so vsebine na naši spletni strani dostopne vsem uporabnikom. Če do vsebine spletne strani ne morete dostopati, vas prosimo, da nas o tem obvestite na telefonsko številko 01 24 14 242 (Sektor za informacije in dokumentacijo) ali na elektronski naslov ars.citalnica(at)gov.si. Informacije vam bomo posredovali na način, ki vam bo olajšal dostop in ki so v okviru zmožnosti arhiva.

 

DOSTOPNOST ARHIVSKIH GRADIV

 

V nadaljevanju izvajanja projekta e-ARH.si 2016-2020 bomo poskrbeli, da bodo arhivska gradiva preko virtualne arhivske čitalnice dostopna različnim skupinam uporabnikom. Zvočni opis (avdiodeskripcija) filmskega gradiva in fotografij, tolmačenje v znakovni jezik, pretvorba v brajico, povečave tiska, zapis zvočnih posnetkov, digitalizacija, OCR in transkripcija je le nekaj metod, s katerimi bomo arhivsko gradivo prilagodili za uporabo ranljivim skupinam.

 

POROČILA

- Poročilo o izvedenih aktivnostih na področju dostopnosti za ranljive skupine v Arhivu Republike Slovenije v letu 2017 (doc || pdf)