Skoči na vsebino

RAZSTAVA ARHIVA RS OB 25. OBLETNICI OSAMOSVOJITVE SLOVENIJE

Razstava Arhiva Republike Slovenije ob 25. obletnici osamosvojitve Slovenije

 

"V zgodovini vsakega naroda obstajajo prelomni trenutki in odločitve,

ki se jih njegovi pripadniki spominjajo s samozavestjo in ponosom.

Plebiscitarna odločitev za samostojnost pred 25 leti je zagotovo taka zgodovinska odločitev.

Prelomni dogodki in ravnanja, ki so privedla do nje,

nas morajo vedno znova navdihovati pri naših sedanjih in prihodnjih premislekih.

So navdih za naslednjih 25 let." 

[Borut Pahor, predsednik Republike Slovenije]

 

Razstava Arhiva Republike Slovenije ob 25. obletnici osamosvojitve Slovenije

 

Med temelje slovenske državnosti lahko štejemo tudi izvedbo plebiscita za samostojno in neodvisno Republiko Slovenijo dne 23.12.1990. S plebiscitom kot vseljudsko odločitvijo in trenutkom poenotenja slovenskega naroda je bil narejen eden ključnih korakov k osamosvojitvi Slovenije. V letu 2015 smo praznovali že 25. obletnico prelomnega obdobja slovenske zgodovine, ko je ob več kot 93-odstotni udeležbi na vprašanje, ali naj Republika Slovenija postane samostojna in neodvisna država, odgovorilo z DA milijon 289 tisoč 369 ali 88,5 odstotka volilnih upravičencev.

 

Na svetu je le malo narodov, ki so si na tako demokratičen in predvsem miroljuben način izborili samostojnost in neodvisnost. Zato praznujemo 25. obletnico izvedbe plebiscita za samostojno in neodvisno Slovenijo z velikim veseljem in ponosom.

 

Z razstavo, ki smo jo pripravili v Arhivu Republike Slovenije, se želimo zahvaliti vsem Slovenkam in Slovencem, ki živijo in delujejo po vsem svetu. V odločilnih trenutkih ste zastavili ves svoj vpliv in pomagali svojim rojakom k mednarodnemu priznanju samostojne in neodvisne države Slovenije.

 

Arhiv Republike Slovenije je varuh arhivskega gradiva, ki ima vrednost kulturnega spomenika. V prihodnjih letih bomo začeli prevzemati gradivo, ki bo našim nadaljnjim rodovom pričalo o rojstvu slovenske države. Brez arhivskega gradiva Slovencev, ki živite v zamejstvu in po svetu, bi bilo raziskovanje slovenskega zgodovinopisja močno okrnjeno. Zato vas vljudno vabimo, da nas seznanite z arhivskim gradivom, ki ga hranite kot zasebniki, v društvih, zvezah in drugih organizacijah. Nudili vam bomo strokovno pomoč pri ohranjanju te neizmerne dediščine.

 

Razstava je razdeljena v tri sklope: OBDOBJE PRED PLEBISCITOM, DAN PLEBISCITA in OBDOBJE PO PLEBISCITU.

 

Prikazana je enotnost slovenske politike, ki je s plebiscitom kot obliko neposredne demokracije slovenskemu narodu prepustila odločitev, v kakšni državi želi živeti. Izjemen prispevek k podpori plebiscitu zunaj meja Slovenije so izkazali tudi Slovenci v zamejstvu in po svetu z več tisoč zbranimi podpisi in številnimi pismi podpore. Predstavljena je oglaševalska kampanja, ki je z oglaševalskimi sredstvi (plakati, časopisnimi oglasi, televizijskimi spoti in drugim promocijskim materialom) uspela ustvariti vzdušje pričakovanja radostnega dogodka oziroma je ustvarila slovesno vzdušje s poudarjanjem, da gre za odpiranje Slovenije navzven in ne za zapiranje v lastne meje.

 

V osrednjem delu razstave je predstavljen dan ljudskega odločanja o predlogu plebiscita. Simulacija volišča, možnost ponovnega glasovanja, neveljavne glasovnice in fotografski material zaokrožajo ta sklop razstave. 

 

 

Z uradno razglasitvijo rezultatov plebiscita nas v tretjem sklopu pričakajo prizori slavja, veselega vzdušja na ulicah, ki je bilo prežeto z idealizmom, samozavestjo in zrelostjo. Poseben sklop zavzema področje numizmatike (plačilna sredstva v letu 1990 in 1991). Priložnostni zlatnik in srebrnik, izdana ob prvi obletnici plebiscita, pa primerno zaokrožita leto izpolnitve plebiscitnega cilja – samostojne in neodvisne države Slovenije.

 

Razstavna zgibanka (pdf)

Vabilo na dogodek v Washington D.C. (pdf)