Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

VIRTUALNA RAZSTAVA ARHIVI – ZAKLADNICE SPOMINA

 

Arhiv Republike Slovenije je skupaj s pokrajinskimi oz. zgodovinskimi arhivi iz Kopra, Maribora, Nove Gorice, Celja, Ljubljane in Ptuja ter (nad)škofijskimi arhivi iz Ljubljane, Maribora in Kopra v letih 2011–2015 pripravil doslej največji arhivski razstavni projekt z naslovom Arhivi – zakladnice spomina.

 

Z razstavnim projektom smo slovenski arhivisti iz približno 75 kilometrov ohranjenega arhivskega gradiva izbrali nekaj vzorčnih metrov in pripravili izbor, ki poleg vizualne privlačnosti pisne kulturne dediščine razodeva tudi ljudi različnih slojev, njihovo okolje in čas, njihova hotenja, načrte, njihovo delo in dosežke.

 

Osrednji del projekta, ki je sicer obsegal tudi razkošno monografijo in potujočo razstavo, je bila pregledna razstava slovenske arhivske dediščine v Narodnem muzeju Slovenije na Metelkovi v Ljubljani (4. marec–10. maj 2015). V originalu oziroma v fizični obliki je bilo tam mogoče videti 170 eksponatov ter še prek 200 v obliki digitalnih reprodukcij. Velika razstava na Metelkovi bi lahko bila stalna razstava slovenske arhivske dediščine. Objektivni razlogi – predvsem občutljivost originalnih dokumentov neprecenljive vrednosti – so narekovali, da je bila na ogled le dobra dva meseca.

 

Zato je bila pripravljena še virtualna (spletna) predstavitev te razstave z metodo 360° prostorske fotografije, ki bo še dolgo časa pričala o največjem arhivskem razstavnem projektu.

 

Za dokumentiranje in prostorsko vizualizacijo celotne razstave je v sodelovanju z Andrejem Naredom poskrbel Boštjan Burger (www.mojaslovenija.si).

 

»Realna« razstava je bila maja 2015 zaključena, virtualna razstava pa v sliki in besedi omogoča interaktiven sprehod po prostoru in času, po zakladnicah spomina.

 

Vabljeni na sprehod po Virtualni razstavi Arhivi – zakladnice spomina.