Skoči na vsebino

OB NAŠI 50. LETNICI

 

 

            Utrinki...

 

Arhiv Republike Slovenije - Center za konserviranje in restavriranje in

Društvo restavratorjev Slovenije


 

 

 

 SVETLOBA IN KULTURNA DEDIŠČINA

Ljubljana, 28. september 2006

 

                               Prispevki so objavljeni v publikaciji Pol stoletja.

 

Cilji posveta:

  • teoretične osnove;
  • nevarnosti, ki pretijo objektom, občutljivim za svetlobo;
  • priporočila za varno osvetljevanje;
  • ustrezna svetila in možnosti nabave;
  • merjenje in nadzor svetlobe v ustanovah, ki hranijo in razstavljajo kulturno dediščino.

 

Osvetlitev predmetov, ki imajo značaj kulturne dediščine, je dejanje, ki pogosto ustvarja nesoglasja med konservatorji, kustosi, arhivisti, bibliotekarji, arhitekti, oblikovalci in drugimi, ki so tako ali drugače povezani z varovanjem kulturne dediščine. To je opazno zlasti  ob razstavah. So pa tudi okoliščine, ko je gradivo izpostavljeno prekomerni osvetlitvi med hrambo, uporabo v študijskih ali delovnih prostorih, ob fotografiranju, skeniranju in podobnih situacijah.

 

Svetloba je eden od vzrokov poškodb na predmetni kulturni dediščini. Njene posledice se pogosto ne pokažejo takoj, ko jih zaznamo, pa je tako rekoč že prepozno.

Poškodbe na gradivu so fotokemične in termične narave, so nepovratne, se seštevajo in jih žal z nobenim konservatorsko-restavratorskim posegom ne moremo več odstraniti.

Zaradi teh dejstev je zelo pomembno, da podrobno poznamo svetlobo in njeno moč, kajti le tako lahko občutljivo gradivo obvarujemo pred njenim kvarnim vplivom.

 

V slovenskem prostoru opažamo, da je temu področju potrebno posvetiti več pozornosti in opozoriti strokovno, pa tudi laično javnost, kje vse se skrivajo pasti, ki puščajo na občutljivi dediščini nepopravljivo škodo. Zato se bomo tej temi posvetili na posvetu, ki bo 28. septembra 2006 in bo spadal v sklop dogodkov ob 50. obletnici Centra za konserviranje in restavriranje Arhiva Republike  Slovenije.

 

Povzetki

 

 

Razstava »POL stoletja« ob 50. obletnici Centra za konserviranje in restavriranje Arhiva RS v zgornji avli Arhiva RS, Zvezdarska 1 v Ljubljani.