Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

SLOVENSKA MESTA SKOZI ČAS

 

Razstava SLOVENSKA MESTA SKOZI ČAS je nastala na pobudo Državne arhivske uprave Kitajske, ki je v okviru sporazuma o sodelovanju z Arhivom Republike Slovenije predlagala, naj pripravimo arhivsko razstavo za kitajsko publiko. Ko smo razmišljali, kakšna razstava bi bila primerna za obiskovalce, ki o Sloveniji ne vedo prav veliko, smo imeli pred očmi dva cilja: prvič, vsebina in oblika razstave morata biti takšni, da bo predvsem z vizualno atraktivnimi dokumenti posredovala osnovne informacije o naši državi in slovenski zgodovini, in drugič, izdelana mora biti tako, da bomo z njo lahko gostovali tudi v drugih državah (zato so vsi teksti na razstavnih panojih napisani v angleščini).

 

Tako je nastala razstava, ki v besedi in sliki predstavlja utrinke iz zgodovine 16 slovenskih mest od srednjega veka do konca 20. stoletja.

Pri izboru mest smo upoštevali njihov zgodovinski pomen, razpoložljivo arhivsko gradivo in  enakomerno teritorialno zastopanost predstavljenih mest. Tako smo se odločili za naslednja mesta: Ljubljana, Brežice, Celje, Črnomelj, Idrija, Kočevje, Koper, Kranj, Krško, Maribor, Novo mesto, Postojna, Ptuj, Slovenj Gradec, Slovenska Bistrica in Škofja Loka.

 

Razstava obsega 53 panojev višine 100 cm, širine 70 cm, na katerih je reproduciranih 256 eksponatov iz 16 slovenskih in štirih inozemskih kulturnih ustanov – arhivov, muzejev in knjižnic. Predstavljene so srednjeveške listine s pečati, risbe, katastrski in drugi načrti, vedute, slike, stare razglednice, stare in sodobne fotografije ter sodobni mestni grbi.

 

Razstava je bila z velikim uspehom postavljena v Pekingu (od 30. 10. do 5. 11. 2003), kjer je imela v šestih dneh kar 6000 obiskovalcev, v prihodnosti bo na ogled v Skopju (od 7. do 21. 4. 2004), načrtujemo pa tudi gostovanje na Poljskem, v Argentini in morda še kje.

 

Avtorja razstave sta mag. Vladimir Kološa in Andrej Nared, oblikoval jo je Dane Petek - GALdesign, angleški prevodi so delo Marije Vere Erjavec.