Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

O ARHIVU

 

ARHIV REPUBLIKE SLOVENIJE

Zvezdarska 1

p.p. 523

1102 Ljubljana

 

Tel: (01) 24 14 200

Faks: (01) 24 14 276

E-pošta:ars(at)gov.si

 

direktor: dr. Bojan Cvelfar

 

namestnik direktorja:dr. Andrej Nared

 

Arhiv Republike Slovenije ima sedež v Ljubljani, v Gruberjevi palači, ki je baročni kulturni spomenik. Jezuit Gabrijel Gruber, ki je znan tudi po načrtovanju kanala za odvajanje visokih voda z ljubljanskega barja, jo je začel graditi leta 1773 kot hidravlično in mehanično šolo. V času Ilirskih provinc od leta 1809 do leta 1813 ji je bil na južnem delu dodan prizidek, s tem pa je bila porušena baročna simetrija čelne fasade. V drugi polovici 19. stoletja je bila na severni strani dozidana Virantova hiša in jugovzhodni del, ki je bil v sedemdesetih letih 20. stoletja v celoti predelan, nastalo je trikotno notranje dvorišče.

Gruberjeva palača je umetnostnozgodovinski spomenik, saj nam poslikave s štukaturnimi okrasi na stopnišču in v sobah, kapela s Kremser-Schmidtovimi slikami in Herrleinova freska nad stopniščno kupolo predstavljajo biser meščanskega baroka v Ljubljani iz zadnje četrtine 18. stoletja, ki ga dopolnjuje še poslikava v čitalnici iz prve polovice 19. stoletja.
 
V Ljubljani ima arhiv prostore še v stavbi Kazine na Kongresnem trgu in v kompleksu nekdanje vojašnice ob Roški oziroma Poljanski cesti ter za filmsko arhivsko gradivo depo v Borovcu na Kočevskem. 
 

Zgodovina Arhiva Republike Slovenije